Mina Tjänster har på kort tid gått från idé till ett av Sveriges hetaste FinTech-startups. Här är historien om hur det gick till.

Historien om Mina Tjänster tar sin början i kassakön på ICA Maxi i Skövde. När Joakim Sjöblom ska betala sina matvaror upptäcker han att det är slut pengar på kontot.

Förklaringen är att flera abonnemangstjänster oväntat debiterat kontot under de senaste dagarna. När Joakim går igenom sitt bankkonto inser han hur dålig koll han har – inte bara på antalet abonnemang som han betalar för, men även på de datum då abonnemangen debiterar kontot.

Läs också: Betalar du för dyra abonnemang – utan att veta om det?

Det visar sig att Joakim inte är ensam. I snitt har vi svenskar cirka 20 abonnemangstjänster per hushåll. Alltifrån det självklara såsom el, försäkringar, mobil och bredband, till nyare tjänster som musikstreaming, videostreaming, mjukvara i molnet och digitala tidningsprenumerationer.

Förklaringen till att vi svenskar idag har fler abonnemang än någonsin tidigare är enkel – det är bekvämt! Vi betalar hellre för Spotify och Netflix än att köpa CD- & DVD-skivor i butik.

Venture Cup och Draknästet

Mina Tjänster Venture Cup

Den kommande tiden funderar Joakim allt mer på abonnemangstjänster och det fenomen som kallas för prenumerationsekonomin. Han inser att problemen med att hålla koll på alla abonnemang kan lösas med ny digital teknologi.

Kort därefter registrerar han bolaget Mina Tjänster och anmäler sin nya affärsidé till entreprenörstävlingen Venture Cup. Där vinner han förstapris i kategorin Webb & Media, och förstår att affärsidén är värd att jobba vidare med.

Kort efter framgångarna i Venture Cup ställer Mina Tjänster upp i TV8:as pitchtävling draknästet. Där imponerar Joakim på juryn, vilket leder till att bolaget senare säkrar sin första investering.

Med pengar i kassan kan bolaget börja skala upp verksamheten.

Mina Tjänster lanseras

Mina Tjänster app

För att bygga ett bolag inom FinTech (finansteknologi) krävs rätt kompetens. Av en tillfällighet träffar Joakim två andra entreprenörer, Jonas Karles och Marcus Lönnberg, som båda besitter precis den kompetensen som bolaget behöver.

Tillsammans hyr dem kontorsplats på G-Lab 21 i centrala Göteborg och i Mars 2016 lanseras en första webbaserad version av Mina Tjänster.

Syftet med Mina Tjänster är tydligt redan från första versionen: att använda ny teknologi för att göra det enklare att hålla koll på alla abonnemangskostnader. Med hjälp av Mobilt BankID synkar Mina Tjänster automatiskt med användarens bank, och kan på bara några sekunder visa alla abonnemang i en tydlig översikt.

Appen håller sedan löpande koll åt användaren, och kan hjälpa till med att såväl säga upp abonnemang som att byta till billigare elavtal och mobilabonnemang.

Under andra halvan av 2016 släpps Mina Tjänster även som app för plattformarna iOS och Android, och nu är det fler än 40 000 svenskar som använder tjänsten. Samtidigt rekryterar företaget allt mer personal, och vid årsskiftet arbetar 10 personer heltid med att utveckla appen.

Samarbete med Swedbank

Mina Tjänster Swedbank

I april 2017 meddelar Mina Tjänster att man inleder ett samarbete med Swedbank som också investerar 15 miljoner kronor i bolaget. Samarbetet innebär att Mina Tjänster ska bli tillgänglig på alla bankens digitala kanaler under namnet Abonnemangshjälpen.

Vid den här tidpunkten arbetar nu 17 personer heltid med att utveckla Mina Tjänster, och för att rymmas flyttar man in i större och nyrenoverade lokaler på Kungstorget i centrala Göteborg.

I september 2017 lanserar Swedbank och Mina Tjänster tjänsten Abonnemangshjälpen. I samband med detta blir Mina Tjänster den första appen i världen att integrera med en storbank – utan att ändra gränssnitt eller funktioner.

Tillväxt och expansion

Under december 2017 – bara 18 månader efter lansering – passerar Mina Tjänster 170 000 användare. Appen rankas nu som en av de populäraste ekonomiapparna i Sverige.

Bolagets planer under 2018 är att fortsätta växa och expandera internationellt. Målet är att inleda samarbeten med de största bankerna i Europa.

Ladda ned Mina Tjänster

Ladda ner Mina Tjänster på App Store  Ladda ner Mina Tjänster på Google Play